Jolanda Schouten is in 2020 en 2021 verbonden aan De Vrijstaat als meester-kunstenaar van De Vrijstaat KunstAcademie en als kunstenaar van de expositie Flower Bomb.
“Flower Bomb gaat over stralende, geurende energie in FULL COLOUR. De energie van kleur, van ontluikende zaadjes die in NO TIME tot een veld van diepgele zonnebloemen, helderpaars kattenkruid, donkerrode amarylissen, knalgeel koolzaad en knalroze monarda’s uitbarsten. Planten zijn ons voedsel, onze schone lucht, onze healing voor een leefbare prachtige blauwe planeet en bovenal het allerbelangrijkste: een bloedmooi genot voor al je zintuigen. In Flower Bomb leiden de bloemen ons naar lichamelijk en mentaal genieten. En dat genieten is de bron voor samen maken, elkaars verbeeldingskracht aansteken en zo ideeën, beelden, plannen aan elkaar laten klonteren, broeien en kweken. De kern in al mijn werk. Vanuit het oog van de orkaan, mijn atelier, werk ik met studenten, met publiek in tentoonstellingsprojecten en nu met mijn favoriete publiek vanaf 6+ samen met De Vrijstaat.
Kunst gaat voor mij over levenslust, over contact maken met de ander, om via het beeld het hek van elkaars wereld te openen. In mijn werk komen planten en bloemen steeds weer boven de grond. Als tiener tekende ik veel planten na voor de lol, om te kijken of het me zou lukken. Sindsdien kruipen die planten en bloemen in al mijn werk steeds weer boven de grond. En de afgelopen 10 jaar ben ik als een tuinvrouw aan het werk in mijn tekeningen van de tuin, waarin ik vanuit het werken in mijn stadstuin van postzegelformaat, de buurttuin die ik samen met mijn buurt aanlegde en de gezamenlijke moestuin waar ik mijn materiaal zaai. Via mijn handen in de aarde die alle zintuigen openzet, kom ik weer op adem, na het rond racen in onze neoliberale prestatiemaatschappij en zink ik langzaam terug in mijn lichaam. En dat lichaam schildert. Die paar seconden van totaal samenvallen van mijn penseel, verf, en bamboepapier en volledige concentratie van de geest, is het mooiste dat er is.
De seizoenen volgend in mijn tekeningen die ik nummer met dag, maand, jaar. Alle tekeningen zijn zo onderdeel van het grote tuinproject waar ik nu 10 jaar aan werk. Het ritme van de tuin, het ritme van het maken. Ritme is discipline en vrijheid in één (Marli Huijer, filosoof). Een oefening in het vinden van een eigen ritme in de 24/7 economie waarin de collectieve ritmes verdwenen zijn.”