Cameron Hoitink neemt je in haar expositie mee naar Arako, een eiland in de Stille Oceaan… dat niet echt bestaat. Tijdens de eindpresentatie kun je kijkje nemen in de natuur, cultuur en taal van dit verzonnen land. Ze werd in het creatieve proces begeleid door kunstenaar Kim van der Zijde. Cameron: “Arako is rond 2017 in mijn tienerbrein ontstaan. Sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij waarin ik niet iets nieuws over Arako verzin. Tot nu toe deelde ik deze ideeën alleen in een groepsapp vol vrienden, maar nu is het tijd om mijn ideeën met iedereen te delen.”
Faas Dalderop heeft binnen zijn VrijSpel-traject maskers gemaakt. Hij vertelt: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest met maskers, maar maakte deze vaak van karton. Nu wilde ik eens iets anders proberen, daarom was mijn doel tijdens dit project om zoveel mogelijk nieuwe materialen uit te proberen. Ik heb gebruik gemaakt van stof, klei, karton en zelfs hout. Niet alle maskers zijn even af, maar dit laat ook zien hoe ik te werk ben gegaan.” Bij de eindpresentatie draait er een film waar de maskers worden tentoongesteld op acteurs. Faas werd in zijn VrijSpel-traject begeleid door kunstenaar Kim van der Zijde.
Cecile Haanstra werd in het VrijSpel-traject begeleid door kunstenaar Engel Pluck. Op de eindpresentatie toont ze haar performance ‘Duration’: Duration is een creatief onderzoek naar de absurditeit van het alledaagse, waarin onder andere tijd, dienstbaarheid en zinloosheid een rol spelen. In een poging om het gewone, het vertrouwde en het alledaagse te deconstrueren, maakt Cecile van ‘twijfelen’ een ambacht.Vanuit haar academische achtergrond probeert ze een nieuwe vorm van onderzoek te doen naar het conceptuele door ook vanuit het lichamelijk/materiële/menselijke te werken.
Hebe Kamperman deed begin dit jaar toelating voor de opleiding Fine Art aan de HKU. In tien minuten mocht ze met een portfolio laten zien wie ze als kunstenaar is – best een uitdaging. Om zich hierop voor te bereiden heeft ze de afgelopen maanden samen met kunstenaar Kim van der Zijde gewerkt aan het samenstellen en verbreden van haar portfolio. Dat betekent ook, aldus Hebe, “veel en heel lang mijmeren over hoe ik in woorden uit kan drukken wie ik ben.” Hebe: “In deze expositie laat ik een paar van mijn meest recente werken zien waarin ik heb geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Ik heb geprobeerd om in deze voor mij nog onbekende media mijn identiteit als kunstenaar uit te drukken.”
The Crimson Crows (Instagram: @thecrimsoncrows) brengen energieke indie rock naar Utrecht. Deze jonge band laat met een frisse sound rocknummers horen, altijd met een catchy melodie. Voor hun debuutsingle ‘The Debater’ namen ze binnen hun VrijSpel-traject een videoclip op. Bekijk hier het eindresultaat.
Guido Beeldstro liet in zijn VrijSpel eindpresentatie twee kunstwerken zien die bijdragen aan zijn denkbeeldige beleving tijdens het componeren van muziek. Guido: “Het laten vloeien van dergelijke creaties heeft voor mij niks te maken met de wereld zoals we die bijvoorbeeld kennen in geschreven tekst; meer dan dat is het een intuïtieve ervaring van de zintuiglijke en intellectuele wereld. Het helpt mij dan ook om juist te werken met dit soort beelden, om dichterbij het verhaal van mijn ervaring te komen.”
Suzan van den Engel heeft zich in het VrijSpel-traject ontwikkeld als zangeres. Bij de eindpresentatie speelt ze met haar band Skylake. Suzan: “Dankzij VrijSpel heb ik een geheel nieuwe stem in mijzelf kunnen ontdekken. Deze laat ik graag samen met mijn band Skylake horen. We spelen drie nieuwe nummers van ons aankomende album!”
Otis, Sanae, Syd en Pim presenteren bij de eindpresentatie de kunstexpositie Ode. Met deze expositie vragen ze aandacht voor de impact van kanker op een gezin en zamelen ze geld in voor KWF Kankerbestrijding.