Home > Activiteiten > Jubileum > Eetmonologen

Eetmonologen door Daphne de Bruin

“Verhalen vertellen is mijn passie en De Vrijstaat is de plek van waaruit ik dat kan doen. Als artistiek directeur ben ik daar verantwoordelijk voor het artistieke programma. Verhalen kunnen veel verschillende vormen aan nemen. Als theaterstuk, als songtekst maar ook als tentoonstelling of evenement.

Storytelling is de rode draad die door mijn leven loopt. Met mijn achtergrond als theatermaker zijn verhalen in al hun soorten en maten niet weg te denken uit mijn leven. Via verhalen geven we letterlijk woorden aan de wereld om ons heen, maar creëren we ook een andere, nieuwe parallel werkelijkheid. Via verhalen kunnen we reizen door tijd en ruimte, kunnen we onszelf tegenkomen in een andere realiteit.

Naast het schrijven van teksten is er ook nog mijn andere passie: koken. Toen ik een aantal jaren geleden begon met het schrijven van eetmonologen kon ik deze twee liefdes met elkaar verbinden. In deze eetmonologen draait het steeds opnieuw om eten en liefde. Want eten is iets wat mensen met elkaar verbindt.

Familierelaties en eten laten zich bijzonder goed combineren en als schrijver heb ik mijn hart op kunnen halen aan alle mogelijke combinaties. Moeders en dwarse pubers, opa’s en kleinzonen, zussen, verliefde koppels of pensionada’s, in de eetmonologen komen ze allemaal aan bod. Al schrijvend komt het hele leven langs in al zijn grootsheid en banaliteit.

In september 2020 viert De Vrijstaat haar 10-jarig jubileum. Voor dit bijzondere moment wilde ik graag de 10 eetmonologen uitbrengen als luisterverhalen. Ingesproken door mijzelf, onder het motto Daphne leest lekker voor. Als kadootje voor al die mensen die in de afgelopen jaren De Vrijstaat in Leidsche Rijn hebben gemaakt tot wat het nu is geworden: een Kunst- en Cultuurhuis voor jong Utrecht.

In de 10 weken rond ons jubileum worden er wekelijks een verhaal uitgebracht. Maar speciaal voor het Leidsche Rijn zomer-doe-boek is het eerste verhaal hier al te beluisteren. Ik hoop dat jullie kunnen wegkruipen in de verhalen, je er inspiratie uit opdoet om het leven en de liefde uitbundig te vieren. Met je familie en natuurlijk met lekker eten!”

Daphne de Bruin
(kunstboerin, theaterdier, parttime diva, lekkerbek en kookjunk)

Rond het jubileum van De Vrijstaat (12 september) vind je hier wekelijks een nieuw luisterverhaal met bijpassend recept.

Check alle jubileumactiviteiten
“Deze eetmonologen maakte ik in nauwe samenwerking met Marjolein Meijers. Vanaf 2013 werken wij samen. Ik schreef en regisseerde haar theaterprogramma’s ‘Niemands Meisje’, Hongerig Hart’ ‘Lust’ en ‘Eetlust’. Wij vonden elkaar in eindeloze gesprekken over onze families en eten. Ik vertaalde dat in verhalen, zij in muziek en liedjes. We maakten voorstellingen waar humor, pijn van leven en levenslust hand in hand gaan.

 

Marjolein is grappig, Rotterdams rechtstreeks en een geweldige muzikant. De eetverhalen staan nog steeds op haar repertoire, vaak in combinatie met een diner. Een regelrechte aanrader! Check http://www.marjoleinmeijers.nl voor een speellijst om deze eetverhalen in 4D mee te maken!”

Daphne de Bruin

Naar de Eetmonologen
Luister hier naar de Eetmonologen

1. Moestuin

Een moeder die het beste voorheeft met haar dochter. Biologisch eten en anders niet. Maar wat als de puberdochter haar eigen keuzes gaat maken? Dan druipt de spinaziesoep langs de muur en blijkt Eros een totaal nieuw perspectief te bieden op vleselijke lusten. Over moederliefde en eigenzinnige vrouwen die hun eigen koers varen.

CHECK RECEPT

2. De Bruiloft

Thuiskomen met een vriend uit een andere cultuur blijkt voor sommige vaders een onoverkomelijke zaak. De Bruiloft is het verhaal over een cultuurclash die wordt uitgevochten via een Weber-bbq. Een nukkige vader en een schoonzoon met een zuidelijk karakter vinden elkaar in een gedeelde liefde voor lamskoteletten.

CHECK RECEPT

3. Christmas Girl

Oma die er niet meer is drukt nog steeds haar stempel op een familie die het Kerstdiner hoog in haar vaandel zwaait. Een hartverscheurend relaas over hoe de oorlog nog steeds aan tafel zit in de vorm van een gans die zich er niet onder laat krijgen.

CHECK RECEPT

4. Zomerliefde

Hoe een eerste liefde zijn onuitwisbare sporen achter laat en zich verbindt aan alle zintuigen die je je maar kunt voorstellen. Sex, wellust en ander genot vormen de rots in de branding voor een zinderende monoloog over liefde en de tijd die verstrijkt. Hoopvol als een vers stokbrood met suikerzoete jam!

CHECK RECEPT

5. Feeder

Eten in zijn meest extreme vorm. Hoe liefde zich kan vertalen in een dodelijke hoeveelheid voedsel en hoe macht en overgave hand in hand kunnen lopen in een relatie. Hartverwarmend en angstaanjagend zoekt de Feeder naar een ultieme eetervaring. Maar wat heeft de mierenkoningin hier mee te maken?

CHECK RECEPT

6. De Chef en zijn Sommelier

Een master-chef vindt zijn geliefde in een jonge sommelier. Een onstuimige relatie die zich definieert langs krachtige wijnen en en opwindende gerechten. Maar hoe vind je elkaar weer terug als Korsakov zijn gaten slaat in een dronkenmakende liefde? Dan rest een kater die zijn weerga niet kent.

CHECK RECEPT

7. Sinterklaas

Hoe een oma en haar kleinzoon zich vasthouden aan een gezamenlijke illusie die het gemis aan opa moet maskeren. Maar als de Goedheiligman ook niet blijkt te zijn wie hij, is dan worden de gaten in het bestaan onvermijdelijk. Sinterklaas brengt troost in een familie die rouwt om dat wat niet meer bestaat. De beste surprise ooit!

CHECK RECEPT

8. Beschuit met Muisjes

Dat zwangerschap niet de ultieme roze droom blijkt te zijn maar een duivelse ervaring die zijn weerga niet kent. Rivaliserende zussen vormen de spil van Beschuit met Muisjes. Poppenmoeders uit het verleden spelen nog steeds op bij de opvoeding van de nieuwste generatie, die niet onopgemerkt zijn plek opeist in het leven van de jonge moeders.

CHECK RECEPT

9. All Inclusive

Je draai vinden als pensionada valt niet mee. Als een All Inclusive cruise het leven van een middelbaar echtpaar volledig op zijn kop zet, komen onvermoede verlangens en onuitgesproken dromen vrij. Hoe versgevangen kreeft en een rondborstige purser een niet te voorspellen uitwerking blijken te hebben op een een zachtmoedig koppel.

CHECK RECEPT

10. Oud en Nieuw

Vaders en zonen op het scherp van de snede. Oud en Nieuw zoekt naar de breuklijn die loopt tussen de generaties. Over de waarde van tradities als het leven niet meer zo heel vanzelfsprekend blijkt te zijn. Oud en Nieuw gaat over Jong en Oud en het vermogen om steeds opnieuw te beginnen.

CHECK RECEPT

Recept: Spinaziesoep met knoflookcrostini

4 personen – 20 min
Voorgerecht – Italiaans – Vegetarisch

Bevat per portie
345 kcal
8 g eiwit
25 g vet
23 g koolhydraten

Ingrediënten
· 5 eetlepels olijfolie
· 1 grote ui, gesnipperd
· 450 g spinazie (diepvries)
· 2 kruiden- of vleesbouillontabletten
· 2 teentjes knoflook, geperst
· 1 petit pain of stokbrood (ca. 125 g), in plakken
· 1 ei
· 100 ml slagroom of koffieroom
· nootmuskaat
· 1 eetlepel citroensap

Bereiden
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui zachtjes glazig. Voeg de spinazie met 1 liter water en de bouillontabletten toe. Breng het geheel aan de kook en laat de spinazie ontdooien. Laat de soep nog ca. 5 minuten zachtjes doorkoken.

Roer de olijfolie door de geperste knoflook. Bestrijk de broodplakjes met de knoflookolie en leg ze op de grillplaat. Schuif de plaat ca. 10 cm onder de hete grill en rooster het brood in ca. 2 minuten goudbruin. Keer de plakjes, bestrijk ze met de rest van de knoflookolie en rooster ook deze kant goudbruin.

Klop in een kommetje het ei los. Roer de room erdoor. Voeg enkele lepels hete soep toe en voeg dit mengsel dan al roerende aan de soep toe. Blijf roeren tot de soep glad gebonden is. Warm de soep nog enkele minuten zachtjes door, maar laat de soep niet meer aan de kook komen. Breng de soep op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroensap. Schep de spinaziesoep in vier borden en leg de knoflookcrostini erin.

Spinaziesoep

Recept: Lamskoteletten

4 personen

Ingrediënten
· 12-16 verse lamskoteletten
· 7-8 el olijfolie
· Vers sap van ½ citroen
· 8 teentjes knoflook (fijn)
· 4 el vers gehakte tijm
· 4 el vers gehakte rozemarijn
· 4 el vers gehakte oregano
· 1 el vers gehakte munt
· Zeezout
· Zwarte peper vers gemalen

Serveertip
Rooster er gelijk wat verse aardappels bij mee (in de schil), serveer met geroosterde tomaten of tomatensalade en je hebt een feestmaal.

Bereiden
Doe de olijfolie in een glazen schaal. Voeg de vers gehakte knoflook, de verse gesnipperde kruiden en het citroensap toe. Meng goed door elkaar.

Neem de lamskoteletten, doe er aan weerskanten zout en vers gemalen peper op. Leg ze in de marinade en draai ze een paar keer om. Dek de schaal af met plastic folie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Die smaken trekken dan lekker in het vlees.

Haal de schaal eruit en laat eerst op kamertemperatuur komen! Leg ze dan op een hete barbecue en rooster ze dan medium rare (3-5 minuten aan elke kant) gaar en bruin. Smeer af en toe in met een restje marinade.

Haal ze er dan af, bedek ze onder aluminium folie en laat minimaal 6 minuten rusten. Zo blijven ze botermals. Nu lekker kluiven want zo lekker eet je ze alleen bij een Griek.

Nog een tip: indien je veel verse kruiden hebt in je tuin, pluk, hak ze fijn en vries ze in. Zo heb je de hele winter gratis verse biologische kruiden!

Recept Jamie Oliver: gebraden gans met kerstspecerijen

8 personen – 210 min

Ingrediënten
· 1 grote gans (4-5 kg), door de slager in de lengte gehalveerd
· 6 cm verse gemberwortel
· 6 grote kaneelstokjes
· 6 stukjes steranijs
· 2 theelepels hele kruidnagels
· olijfolie
· 2 sinaasappels
· rodewijnazijn

Opmerking
“Als je nog nooit gebraden gans gegeten hebt, moet je dit zeker proberen. Het is een betrouwbare en fantastische methode, en naast een zalig hoofdgerecht levert het (met een beetje geluk) genoeg kliekjes op voor andere zalige gerechtjes. Het geplukte vlees is heerlijk in salades en stoofschotels, of in plaats van kliekjes kalkoen in het hoofdstuk Kliekjes. Maak een geniaal strooisel door restjes vel met broodkruimels fijn te malen en te roosteren.” – Jamie Oliver

Bereiden

Laat het vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4. Schil de gemberwortel, snijd hem in dunne plakjes en stamp ze samen met de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en een flinke snuf zeezout en zwarte peper in een vijzel tot een vrij grof mengsel. Wrijf er het vel van de halve ganzen mee in, leg ze met vel naar boven in de grootste braadslede die je hebt en sprenkel er wat olie op. Zet de gans 3 uur in de oven (afhankelijk van de grootte) en bedruip hem elk uur met het braadvocht uit de slede. Snijd na ongeveer 2 uur de sinaasappels doormidden en leg ze naast de gans.

De gans is gaar wanneer het vlees gemakkelijk van de poot loskomt. Nu kun je twee dingen doen. Om hem warm te serveren, met een krokant velletje en heerlijk mals vlees, moet je de stukken op een plank leggen, het krokante pootvlees in vlokken trekken en de borstfilet in plakjes snijden. Giet het braadvet in een pot, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast voor een andere keer; bijvoorbeeld voor gebakken aardappels. Giet een flinke scheut azijn in de braadslede, schraap het heerlijke aanbaksel van de bodem en sprenkel het over je vlees. Serveer met gekookte aardappels, groente en de gebruikelijke garnering.

Recept: Spaanse mosselen

4 personen

Ingrediënten
· 3 kg mosselen
· 0,5 rode peper
· 1 ui
· 2 teentjes knoflook
· 100 gr chorizo
· 1 stengel bleekselderij
· 400 gr tomatenblokjes (blik)
· scheutje witte wijn (evt. alcoholvrij)
· paar takjes peterselie (fijngehakt)
· zout

Serveertip
Garneer de Spaanse mosselen met wat fijngehakte peterselie. Serveer met brood en aioli.

Bereiden

Start met het controleren van de mosselen. Spoel ze af onder de kraan en verwijder kapotte en openstaande schelpen. Deze zijn niet goed en moet je weggooien.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadlijsten) fijn. Fruit dit aan in een (mossel)pan in wat olijfolie.

Snijd de chorizo en bleekselderij in blokjes en voeg dit toe aan de pan. Blus het geheel af met een scheutje witte wijn (evt. alcoholvrij).

Voeg de tomatenblokjes en mosselen toe en breng het op smaak met peper en zout. Doe de deksel op de pan en schud de pan tussentijds heen en weer. Na 5 minuten zijn de Spaanse mosselen klaar. Als de schelpen open staan, zijn ze klaar. Schelpen die dicht gebleven zijn, moet je weggooien.

Recept: Red Velvet Taart

Ingrediënten
Voor de cake
· 250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
· 1-2 tl rode kleurstof
· 15 gr cacaopoeder
· 200 gr boter, op kamertemperatuur
· 300 gr suiker
· 1 tl vanille-extract
· ¼ tl zout
· 3 eieren, op kamertemperatuur
· 300 gr bloem
· 1 tl baking soda
· 2 tl witte wijnazijn

Voor de roomkaascrème
· 175 gr boter, op kamertemperatuur
· 150 gr poedersuiker
· 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
· 2 tl vanille-extract

Verder nodig
· boter, om in te vetten

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken. Vet 3 ronde vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Meng er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook de baking soda en witte wijnazijn door het beslag. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de cakes in 25-30 minuten gaar. Stort ze op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Doe voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème.

Snijd de drie cakes aan de bovenkant recht bij. Verkruimel de afsnijdsels en bewaar deze. Leg één cake op een bord en strijk daar een laag van de crème over. Bedek dit met de tweede cake en strijk ook daar een laag roomkaascrème over. Dek dit af met de derde cake en bestrijk de taart bovenop en aan de zijkanten met een dun laagje crème. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestrijk de taart met de rest van de roomkaascrème en strooi de achtergehouden cakekruimels erbovenop.

Recept: Kaasplank met wijn

Om een lekker kaasplankje samen te stellen je altijd uit van een aantal regels. Dit zijn natuurlijk geen verplichte regels, maar met deze richtlijn wordt het wel een stuk makkelijker voor jezelf.

Aantal
Serveer altijd een oneven aantal kazen. Minimaal 3 en maximaal 9.

Soort
Zorg er altijd voor dat er veel afwisseling is op de kaasplank. Ik ga meestal uit van rood, wit, blauw, geit en hard. De kleuren staan voor de schimmelkaasjes. Een witschimmelkaas, een roodbacteriekaas en een blauwschimmelkaas. Enkele voorbeelden van kaas die je kunt nemen zijn:

· WITSCHIMMELKAAS: Brie (de meaux), Camembert, Chaource, Messeklever en Le délice de Bourgogne
· ROODBACTERIEKAAS: Port salut, Wijnendale, Munster, Reblochon, Maroilles en Epoisses
· BLAUWSCHIMMELKAAS: Blue d’Auvergne, Blue stilton, Shropshire blue, Roquefort en Gorgonzola
· GEITENKAAS: Sainte-maure, Merlijn chevre en Florette
· HARDE OF HALF-HARDE KAAS: Comté, Emmentaler, Manchego, Oude reypenaer en Morbier

Het kaasplankje serveren

Leg de kaasjes op volgorde van sterkte. Als je begint met een blauwschimmelkaas proef je vaak de delicate geitenkaasjes niet meer terug..

Haal de kaas minimaal een een uur voor serveren uit de koelkast. De meeste kaas smaakt het lekkerst als hij op kamertemperatuur is.

Je kunt de kaasplank zo gek maken als je wilt. Ik serveer vaak druiven, chocola, noten, allerlei soorten jam en stroop, vijgenbrood en bonbons bij de kaasplank. Je kunt het natuurlijk ook simpeler houden en kiezen voor alleen stukjes stokbrood en crackers. Ik vind het zelf lekker om iets zoets bij de kaas te eten. Denk dan bijvoorbeeld aan vijgenchutney, kweeperengelei of balsamicostroop.

Serveer de kaasplank met een volle rode wijn, een lekkere port of een zoete dessertwijn.

Recept: Erwtensoep

Ingrediënten
· 500 gram spliterwten
· 2 varkenskarbonades
· 100 gram gerookt spek met zwoerd
· 1 rookworst
· 1 flinke prei
· 1 winterwortel
· 1 grote aardappel
· 1 knolselderij
· 1 ui
· bosje bladselderij
· 2 laurierblaadjes
· peper en zout
· 2,5 liter water

Bereiden

Spoel de spliterwten schoon met water. Neem een grote pan en doe hierin 2,5 liter water samen met de karbonades, het spek, de spliterwten en twee laurierblaadjes. Breng het water aan de kook. Op een gegeven moment zal er schuim aan de oppervlakte ontstaan. Met een schuimspaan schep je dat eraf. Ondertussen schil je de winterwortel, de aardappel en de knolselderij en snijd je ze in kleine blokjes. Als het een grote knolselderij is dan volstaat de helft of tweederde deel. Was de prei schoon en snijd er fijne ringen van. Snipper ten slotte een ui fijn. Als je het schuim van de soep hebt gehaald, kunnen de groenten erbij. Voeg ook wat peper en zout toe en twee of drie fijngesneden takjes selderij. Nu kun je rustig wat anders gaan doen. De soep moet minstens anderhalf uur staan pruttelen op een zacht vuurtje. Roer af en toe zodat het niet aanbrandt op de bodem.

Het duurt dus zeker anderhalf à twee uur voordat de spliterwten goed stuk gekookt zijn en de ingrediënten van de soep hun smaak hebben afgegeven. Haal dan het vlees uit de soep. Verwijder de botten en het zwoerd van het spek, en snijd het vlees in kleine blokjes. Dit doe je weer terug in de soep. Ook de laurierblaadjes mag je eruit halen. Snijd de rookworst in plakjes en hak een bosje bladselderij fijn. Doe dit bij de soep en laat het nog een kwartiertje op het vuur staan. Blijf af en toe roeren! Ten slotte proef je de soep en voeg je zout en peper toe om het op smaak te brengen. Als je voor 100% traditie gaat dan eet je erwtensoep met roggebrood en katenspek. Eet smakelijk!

Recept: Beschuit met Muisjes

Hierbij een gruwelijk makkelijke kraamtraktatie. Een variatie van koekjes gedipt in (witte) chocolade en natuurlijk in muisjes, met de nodige leuke variatie tips.

Echt mind dazzling is dit ‘recept’ niet (koekjes dippen in witte chocolade en muisjes mag eigenlijk geen recept heten), maar het is wel superlekker en erg makkelijk. Vooral dat laatste is belangrijk, want als je net een kind hebt gebaard heb je geen zin om een uur in de keuken te moeten staan voor een kraamtraktatie.

Je kunt  met white chocolate oreo’s, stroopwafeltjes en lange vingers een lekkere traktatie met muisjes maken. Vooral de oreo’s en lange vingers zijn qua smaak echte winnaars in combi met de muisjes. Als je kiest voor gewone oreo’s en deze in vegan, pure chocolade dipt, dan kun je de traktatie lactosevrij en vegan maken. Let wel op dat er in roze muisjes een dierlijke kleurstof wordt verwerkt.

Recept: Vlaamse friet

Bereiden

Friet bakken lijkt misschien heel simpel, maar er is heel wat kennis voor nodig om tot de beste Vlaamse frieten te kunnen komen.

  1. Kies de goede aardappel

Om tot de beste Vlaamse frieten te komen is de soort aardappel essentieel. Om lekkere frieten te kunnen maken wordt de aardappel het Bintje vaak aangeraden; deze aardappel is vrij bloemig. Kies een grote aardappel, schil deze en snijd deze in gelijkvormige staafjes van zo’n 1,5 tot 2,5 cm dik. Spoel de frieten daarna goed af om zetmeel te verwijderen en droog af met keukenpapier.

  1. Kies de juiste soort vet

Van oudsher worden Vlaamse frieten gebakken in vet en niet in olie. Of je kiest voor dierlijk of plantaardig vet is een kwestie van smaak, maar rundvet wordt voor zijn smaak aangeraden. Een plantaardig alternatief is arachide-olie of zonnebloemolie. Bakken in olijfolie is niet verstandig; hiervan is de smaak te dominant.

  1. Laat de frieten voorbakken

Om de Vlaamse frieten zo lekker mogelijk te maken is het aan te raden om ze voor te bakken. Dit betekent dat je de frieten 4 tot 5 minuten laat ‘zwemmen’ in vet van ongeveer 150 graden. Tijdens het voorbakken verliest de friet veel vocht, wat niet zou gebeuren als je de frieten meteen op een hogere temperatuur zou bakken. Wanneer de frieten aan het oppervlak komen haal je ze eruit en laat je ze uitlekken.

  1. Laat de frieten afkoelen

Een heel belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen is het laten afkoelen van de frieten. Om tot het beste resultaat te kunnen komen moeten de frieten minstens een halfuur afkoelen zodat ze weer op kamertemperatuur komen.

  1. Als laatste: afbakken!

Na het voorbakken en het laten afkoelen van de frieten is het tijd om ze af te bakken. Dit doe je door de frietjes opnieuw in het vet te leggen, ditmaal met een temperatuur van 180 graden. Hierdoor wordt de aardappel krokant en bruin. Laat ze twee tot drie minuten in het vet zitten en schud ze dan goed uit. Bestrooi met zout en serveer met lekkere mayonaise.

Recept: Oliebollen

Wat je nodig hebt voor een flinke schaal vol

· 200gr rozijnen
· 100gr krenten
· 50gr boter
· 50ml melk
· 80gr bakkersgist (eventueel te vervangen door droge gist, deel dan door 3)
· 1kg patentbloem
· 15gr zout
· 30gr suiker
· 2 eieren
· 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater (waarom je bollen met bellen wilt, lees je hier)
· geraspte schil van 1 citroen
· 5gr kaneel
· optioneel: 100gr sukade (deze heb ik eruit gelaten)
· 150gr zure appel (bv. goudreinet of Granny Smith), in kleine blokjes
· 4 liter zonnebloemolie

Bereidingstijd: 60 minuten / Wachttijd: 60 minuten

Bereiden

Laat de rozijnen en krenten 15 minuten weken in lauw water. Daarna uitlekken en goed droog deppen op een theedoek. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Verhit in een ander pannetje de melk tot lauw en los daar de gist in op. Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje het bronwater erdoor met dezelfde garde. Blijf mengen totdat alle klontjes verdwenen zijn. Daarna voeg je de melk met gist, gesmolten boter, citroenrasp en kaneel toe. Meng goed en op het laatst roer je circa 3 minuten met een pollepel de krenten, rozijnen, sukade (optioneel) en stukjes appel erdoor.

Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plaats. Laat op het laatst de zonnebloemolie op temperatuur komen in een frituurpan of grote wok. Controleer de temperatuur met een frituurthermometer. De ideale temperatuur is 180 graden.

Sla het beslag nog 3 minuten door met een houten lepel. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om mooie bollen te maken die. Houd deze eerst even in de hete olie zodat het beslag goed loslaat. Bak 3 oliebollen tegelijk in de olie. Laat ze 3 minuten aan een kant bakken en wip ze daarna om met een vork. De andere kant bak je ook nog 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg in een vergiet die je met keukenpapier hebt bekleed. Zo ga je door totdat alle oliebollen zijn gebakken. Zet in de tussentijd even 2 raampjes open zodat de baklucht in huis enigszins binnen de perken wordt gehouden. Maar niet teveel over zeuren, want het is maar 1 keer per jaar Oud & Nieuw.

Geniet van je vakantie: in eigen land, in eigen stad, in eigen wijk en misschien wel in eigen straat. De kans is heel groot dat je de vakantie dit jaar anders beleeft dan de afgelopen jaren. Dit Vakantie Doe Boek staat vol tips om Leidsche Rijn op een heel andere manier te ontdekken. Toerist in eigen wijk was nog nooit zo leuk!